logo-sarniawater
Search
Close this search box.

همه چیز درباره کلر زنی به آب و بررسی مزایا و معایب آن

همه چیز درباره کلر زنی آب
بهترین دستگاه های تصفیه آب

همانطور که می دانید، منابع تامین آب مصرفی ما انسانها ( اعم از رودخانه ها، چاهها، چشمه ها، سدها و … ) آلوده به میکروب ها و میکرو ارگانیزم هایی هستند که استفاده از این آبها را بدون ضدعفونی کردن، برای ما غیر ممکن می سازند. سازمانهای آب و فاضلاب شهری برای از بین بردن میکرو ارگانیزم های بیماری زا و تامین آب مصرفی بهداشتی برای شهروندان، اقدام به اضافه کردن کلر (Chlorine) به آب می کنند.

کلرزنی امروزه به عنوان متداولترین روش گندزدایی آب آشامیدنی در دنیا مورد استفاده قرار می گیرد. اما استفاده از کلر(Chlorine) علی رغم اینکه مزایا و فواید بسیاری به همراه دارد، دارای معایب و مضراتی نیز هست. به همین دلیل متخصصان ضمن توصیه روشهای جایگزین کلر زنی تاکید دارند که کلر باقیمانده در آب شهری، در زمان مصرف و درست قبل از نوشیدن، از آب حذف شود.

در این مقاله میخواهیم به بررسی کلر، تاریخچه کلر زنی و مزایا و معایب آن بپردازیم. درادامه با سارنیا واتر همراه باشید.

همه چیز درباره کلر زنی به آب و بررسی مزایا و معایب آن

تاریخچه کلرزنی

كلر ابتدا در سال ۱۹۰۸ در شیكاگو به یك سیستم آب همگانی افزوده شد و در از بین بردن بسیاری انواع بیماری های منتقل شده آبی مثل وبا و تب تیفوئید قابل استفاده بود. پیش از كلر زدن بسیاری شهرهای عمده دارای آمار مرگ و میر ۱ در ۱۰۰۰ نفر به تنهایی از تیفوئید بودند. كلر برای گندزدایی كردن آب شهرداری به مدت بیش از ۸۰ سال استفاده شده و دارای اثرات مثبت بر بهداشت همگانی بوده است.

هرچند كه كلرزنی یكی از متداولترین روشهای شیمیایی گندزادایی است اما ازن زنی در فرانسه، آلمان، كانادا و شوروی سابق معمول است. در كشور های اروپایی از دی اكسید كلر برای ضدعفونی كردن استفاده می شود.

به طور كلی ماده ضد عفونی كننده شیمیایی ممكن است به دو صورت زیر عمل كند :

  • اكسیداسیون و یا پاره كردن دیواره سلول و نهایتا تجزیه میكرو ارگانیزم
  • نفوذ به داخل سلول و اختلال در فعالیت سلولی

چنانچه مشهود است در هر دو صورت لاشه میكرو ارگانیزم در آب باقی خواهد ماند. این لاشه ها ممكن است خود منبع غذایی مناسبی برای سایر انگل ها و باكتریهای كه پس از گندزدایی اولیه وارد آب می شوند گردد.

كلر باقیمانده چیست؟

ممكن است پس از گندزدایی ، آلودگی های میكروبی ثانویه ای در شبكه لوله كشی سلامت آب را تهدید كند. یكی از خصوصیات مهم كلر آزاد آنست كه علاوه بر قدرت گندزدایی بالا جهت گندزدایی اولیه، پایداری شیمیایی لازم برای باقی گذاردن كلر باقیمانده را جهت رسیدن به اهداف ثانویه گندزدایی دارا می باشد.

این مورد نتایج رضایت بخشی در امر گندزدایی با كلر دارد كه در مورد هیچ یك از مواد گندزدای دیگر قابل مشاهده نیست زیرا در استفاده از سایر مواد برای رسیدن به این دو هدف مجبور به جدا نمودن گندزدایی اولیه و ثانویه هستیم كه هزینه سرمایه ای زیادی را می طلبد.

تری هالومتان ها، محصول خطرناک کلرزنی:

تری هالومتان ها ( THM ) معمول ترین محصول فرعی حاصل از كلرزنی به آبهای آشامیدنی هستند و غلظت آنها از دیگر مواد آلاینده بیشتر است. هنگامی كه كلر به عنوان گندزدایی كننده در تصفیه آب به كار می رود،‌ در اثر تركیب كلر با مواد آلی موجود در آب تولید تری هالومتان ها یا هالوفرم ها را سبب می شوند.

تری هالومتان های اصلی عبارتند از كلروفرم، برمودی كلرومتان، دی برموكلرومتان و برموفرم. شواهدی در دست است كه این تركیبات خاصیت سرطان زایی دارند. در سال ۱۹۹۲ مجله آمریكایی بهداشت همگانی گزارشی منتشر كرد كه یك افزایش بین ۱۵ تا ۳۵ درصدی در انواع بخصوصی از سرطان برای افرادی كه آب كلر زده مصرف می كنند نشان می داد.

این گزارش همچنین بیان می كرد كه مقدار زیادی از این اثرات ناشی از دوش گرفتن در آب كلر زده بود.

انستیتو ملی خطرات سرطان را برای مردمی كه آب كلرزده مصرف می كنند ۹۳ درصد بالاتر از كسانی می داند كه آب كلرزده مصرف نمی كنند.

اثرات نوشیدن آب كلرزده شده بمدت چند دهه مورد بحث بوده اند. به هرحال بیشتر متخصصان حالا توافق دارند كه بعضی ریسكهای قابل ملاحظه مرتبط با مصرف كلر و محصولات فرعی كلر زده شده وجود دارند.

کریپتوس پوریدیوم، با کلرزنی از بین نمی رود

کریپتوس پوریدیوم تک یاخته انگلی است که در آب رودخانه ها و دریاچه ها به وفور یافت می شود خصوصا در اماکنی که آب با مدفوع و فضولات حیوانات و پرندگان در تماس باشد وارد آب می شود. این انگل باعث ایجاد عفونت در روده انسان شده و بیماری به نام کریپتوس پوریدیوسیس را باعث می شود. این انگل نسبت به روشهای سنتی ضدعفونی آب مانند کلرزنی مقاوم بوده و از بین نخواهد رفت.

بهترین راه حذف انگل کریپتوس پوریدیوم، جوشاندن آب است. البته روشهایی نظیر اسمز معکوس نیز می تواند در حذف این انگل از آب موثر باشد. استفاده از اشعه ماوراء بنفش و روش اولترا فیلتراسیون UF نیز توصیه می شود.

مهمترین مزایای این فرآیند عبارتند از:

  • کلرزنی فرآیندی ارزان و کم هزینه جهت ضدعفونی کردن آب مصرفی انسان است.
  • کلر دارای اثر باقیمانده در آب است که باعث تضمین نسبی سلامتی آب در تمام مسیر شبکه آب رسانی می شود.

اما معایب و مضرات کلرزنی عبارتند از:

  • کلر باقیمانده در اثر ترکیب با مواد آلی موجود در آب تولید ترکیباتی موسوم به تری هالومتان ها را می کند که بیشتر متخصصان بر سرطان زا بودن این ترکیبات تاکید دارند. کلرزنی باعث کشته شدن میکرو ارگانیزمهای موجود در آب می شود. این درحالی است که لاشه این میکرو ارگانیزمها در آب باقی می مانند و ممکن است خود منشا آلودگی شوند.
  • تماس کلر با پوست و موی انسان باعث ایجاد حساسیت، ریزش مو و مشکلات دیگر می شود. استنشاق گاز کلر ( در استخر یا حمام ) برای ریه انسان مضر می باشد. گروهی از میکرو ارگانیزمها مانند کریپتوس پرودیوم نسبت به کلر مقاوم هستند و با این روش از بین نخواهند رفت.
  • بنابراین کارشناسان توصیه می کنند که جهت مقابله با اثرات زیانبار کلر در آب آشامیدنی، مصرف کلر باقیمانده آب را حذف کرده و سپس اقدام به نوشیدن آب نماییم.

آیا دستگاه تصفیه آب می تواند کلر را حذف کند؟

کلر یک ضدعفونی کننده بسیار موثر است که باکتری ها، میکروب ها و ویروس ها را از بین می برد. با این حال، طعم و بوی کلر می تواند آب را ناخوشایند کند. حذف کلر با استفاده از یک سیستم فیلتراسیون یک راه ایده آل برای بهبود کیفیت و طعم آب آشامیدنی شما است. فیلترهای آب زیر سینک با فیلتر کربن فعال گرانولی (GAC) می توانند ۹۸ تا ۹۹ درصد کلر آب را از بین ببرند. کربن فعال آب را با جذب کلر روی سطح فیلتر کلر زدایی می کند. در حالی که کلرزنی رایج‌ترین نوع ضدعفونی‌کننده آب آشامیدنی است، طبق مطالعات اپیدمیولوژیک، خطر ابتلا به سرطان مثانه با قرار گرفتن در معرض آن افزایش می‌یابد. حداکثر حد مجاز کلر مجاز در آب توسط آژانس حفاظت از محیط زیست ایالات متحده تا 4 میلی گرم در لیتر کلر (یا 4 پی پی ام) می باشد که به عنوان یک مقدار مطمئن در نظر گرفته می شود. به گفته وزارت بهداشت در ایالت نیویورک، کلر و محصولات جانبی آن می توانند باعث بثورات، سرفه کردن، گلو درد، اسهال، سوزش چشم و پوست، انواع سرطان ها از جمله سرطان مثانه و رکتوم شود. 

بسیاری از مردم از طعم آبی که با کلر تصفیه شده شکایت دارند. کلر در لوله آب ماندگاری بیشتری دارد که باعث بدتر شدن طعم و بو می شود. خوشبختانه حذف کلر از آب آشامیدنی بی خطر است. برای خلاص شدن از شر کلر آب لوله کشی خود، می توانید از دستگاه تصفیه آب استفاده کنید. با توجه به گفته وزارت بهداشت مبنی بر اینکه دستگاه تصفیه آب خانگی قادر به حذف کلر از آب هستند، می توانید با خیال راحت اقدام به خرید دستگاه تصفیه آب کنید. در فروشگاه سارنیا واتر که نمایندگی فروش دستگاه تصفیه آب اصفهان را دارد می توانید فیلتر دستگاه تصفیه آب ، انواع دستگاه آب تصفیه کن و قطعات و اتصالات آن را در قیمت ها و کیفیت های مختلف را تهیه کنید. برای نصب و تعمیر دستگاه تصفیه آب خود نیز می توانید از طریق این سایت اقدام کنید. سارنیا واتر برای رفع نیاز شما در زمینه نصب و تعمیر دستگاه تصفیه، بهترین  و زبده ترین کارشناسان را بکار گرفته است تا این کار به بهترین و اصولی ترین شکل ممکن برای شما انجام دهند.

به همرسانی:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *